BEOGRAD – Ambasada Turske obeležila je danas godišinjicu stradanja tusrkog ambasadora Galipa Balkara, ubijenog u centru Beograda 9. marta 1983. godine, a na komemorativnoj konferenciji ambasador Hami Aksoj podsetio da je tada ubijen i student Željko Milivojević, hrabro se suprotstavljajući atentatorima.

Skup u Hotelu Hajat počeo je minutom ćutanja u znak sećanja na ambasadora Turske u SFRJ na koga su pucala dvojica mladih Jermena, kao i na sve stradale u terorističkim napada širom sveta.

“Sastali smo se da bismo se setili i odali počast ambasadoru Balkaru koji je ubijen pre 41 godinu. Imao je samo 47 godina. Tada je ubijen i student Željko Milivojević koji je herojski pokušavao da sustigne atentatora u Tašmajdanskom parku”, rekao je Aksoj na skupu na kojem su govorili i bivši ambasador u Beogradu, sada u Rusiji Tanžu Bilgič.

Teroristički napadi na turske diplomate i njihove porodice sistematski su trajali od 1973. do 1984. godine, kada je u direktnim napadima izvedeno 110 napada.

Kako je Aksoj rekao, u tim “strašnim vremenima” ubijene su 42 osobe, od kojih je 31 diplomata, a ranjeno je 299 osoba različith nacionalnosti.

“Ambasador Balkar imao je izvanrednu reputaciju, briljantnu karijeru i bio je talentovani diplomata koji je igrao vrlo važnu ulogu u međusobnim odnosima Turske i SFRJ”, podsetio je ambsador Askoj i podsetio da je Balkar ubijen kao rezulat užasne kampanje koja je u to vreme vođena protiv Turske.

“Terorizam ne može imati opravdanje, ne može biti dobar, moramo se boriti zajedno, a Srbija je i danas u ovoj borbi zajedno sa Turskom”, rekao je Askoj i ocenio da je knjiga ekstremno važno svedočastvo tog vremena.

Ambasador Bilgič rekao je da je Balkar bio veoma zanimljiva, izuzetno obrazovana,
svestrana i velikodušna ličnost, koja je doprinela odnosima Turske i SFRJ.

Biligič je takođe deo knjige posvetio aktivnostima ambasadora Balkara u Beogradu i SFRJ, uključujući njegove sastanke u Prištni i Sarajevu.

Bilgič je rekao da smatra da je ambasador Balkar ubijen da bi se zaustavili odnosi Beograda i Ankare, kao i da su i danas ostala otvorena još neka pitanja – ko je pomagao teroristima i ko je ubio Željka Milivojevića, kako su teroristi saznali rutu kojom je išao ambsador.

U spomen na taj tragični događaj u Tašmajdanskom parku prošle godine postavljena je spomen-ploča, a u znak sećanja na ambasadora danas je organizovana izložba na kojoj su predstvljene vesti iz turske i svetske štampe, kao i fotografije koje svedoče o mestu ubistva, upisivanju u knjigu žalosti, ispraćaju kovčega, sahrani i danima koje je ambasador Balkar od 1981. do 1983. proveo na dužnosti u Beogradu.

Dvojica napadača Harution Kirkor Levonijan i Aleksandar Rafi Elbekijan, obojica u dvadesetim godinama, istog dana su uhapšeni i potom osuđeni na duge zatvorske kazne koje, kako će se kasnije ispostaviti, nisu u potpunosti odslužili.

U Beograd su stigli 15 dana pre ubistva a krenuli su iz Bejruta preko Atine, Budimpešte, Novog Sada.

Odgovornost za napad preuzela je militantna grupa “Borci za izvršenje pravde zbog genocida nad Jermenima” (Justice Commando for Armenian Genocide – JCAG), čiji su članovi godinama učestvovali u brojnim terorističkim napadima na turske diplomate.

Događaju su prisustvovali i ministar privrede Slobodan Cvetkovića i ministar zadužen za ravnomerni regionalni razvoj Edin Đerlek i predstavnici diplomatskog kora.

indeksonline.rs/Tanjug