ANTALIJA – Supruga predsednika Srbije Tamara Vučić poručila je danas na panelu “Žene, mir, sigurnost”, u okviru trećeg Antalijskog diplomatskog foruma, da prepoznavanjem značaja uloge žene kao nosioca promena i zagovornika stabilnosti i dijaloga, ne samo da doprinosimo cilju ravnopravnosti polova, već i jačamo osnove dugotrajnog mira i prosperiteta za sve.

“Na početku bih želela da izrazim iskreno poštovanje i zahvalnost gospođi Emine Erdogan za organizovanje ovako značajnog skupa u okviru trećeg Antalijskog diplomatskog foruma. Posebno je važna tema o kojoj danas razgovaramo – Žene, mir, sigurnost. Tako očigledna i jasna je korelacija između ove tri imenice, a opet tako nepravedno zanemarena”, rekla je Vučić i još jednom zahvalila gospođi Erdogan na okupljanju.

Vučić je na početku svog obraćanja na panelu pod nazivom “Žene, mir i sigurnost” ispričala kratku istočnjačku priču o mudrosti.

“Došao mlad čovek kod poznatog mudraca i nakon što se po običaju poklonio, reče mu da je čitao mnoge knjige, ali da ga moli da mu on bude učitelj. Starac ga zamoli da mu skuva čaj”, ispričala je ona.

Dodala je da je mladić otrčao i doneo šolju čaja, ali da je starac rekao da mu se taj čaj ne sviđa i da bi želeo neki drugi.

“Mladić dotrča sa drugim čajem, a starac ga zamoli da mu sipa nudeći mu istu šolju. Mladić zbunjeno reče da ne može jer je šolja već ispunjena prvim čajem. Tada mu starac reče: ‘E, vidiš, ti već o svemu imaš i neko znanje i nekakav sud. Da bi od mene učio moraš prvo da budeš siguran da te taj sud ne zadovoljava, da ga ne smatraš istinitim i da te ne čini srećnim i sedneš bez predubeđenja da slušaš šta ću ti reći, kao što moraš prvo da prospeš čaj koji smatraš lošim da bi šolju napunio novim i boljim'”, navela je ona.

Prema njenim rečima, ako želimo da promenimo svet ili neki njegov deo ne možemo to raditi na starim osnovama zasnovanim na starim principima.

“Isti način razmišljanja i isti pristup u istim uslovima vode istim rešenjima, a njima nismo zadovoljni. Moramo problemu prići sa jednom novom energijom i pokušati da na izazove pogledamo neopterećeni starim pristupom”, rekla je Vučić.

Ona je upitala kakav i koji bi to nov duh mogao ući u prostore planiranja i odlučivanja u svetu koji je, prema njenim rečima, stvaran uglavnom na ratovima i borbama, za teritorije, za rudna i prirodna bogatstva, za bolju poziciju u političkim strujanjima, za mora i važne svetske puteve.

“Ko bi mogao doneti makar dah politike mira i stvaralačke energije?”, upitala je ona i dodala da reči Mahatma Gandija nude odgovor.

“Nazvati ženu slabijim polom je kleveta, to je muškarčeva nepravda prema ženi. Ako se pod snagom misli sila, onda zaista, žena je manje nasilna nego muškarac. Ako se pod snagom misli moralna snaga, onda je žena nemerljivo superiornija. Zar nema bolju intuiciju, zar se ne žrtvuje više, zar nije izdržljivija, zar nema veću hrabrost? Bez nje, muškarac ne bi mogao biti. Ako je nenasilje zakon našeg bića, budućnost je sa ženom”, rekla je ona.

Prema njenim rečima, dok se muški deo sveta uglavnom bavio osvajanjima teritorija ili prirodnih i drugih bogatstava, žena je bila ta koja je svojom moći darivanja života i brige za porodične vrednosti nastojala da održi životnost i stabilnost, pokušavajući da zadrži makar ostrvo stabilnosti u svetu koji se ruši pred udarima istorijskih talasa.

Dodala je da za ženu nije bilo mesta u nameštenim skupovima koji planiraju nemire, revolucije, ratove i osvajanja.

“Njen se glas mira i stabilnosti nije čuo u preozbiljnim hodnicima i salama u kojima se krojila sudbina sveta i zato je svet neretko završavao u poplavama krvi i ruševinama i onda kad su se mir i prosperitet mogli spasiti jednom drugom energijom i drugom i drugačijom mišlju nego što su je iskazivali vladari svetske istorije”, rekla je Vučić.

Poručila je da je danas promena paradigme pogleda na svet potrebna, neophodna i neminovna kao i da je to još davno predvideo veliki um Nikola Tesla.

“Ženski um je demonstrirao kapacitet za sva mentalna postignuća muškarca i kako generacije prolaze taj kapacitet će biti proširen. Prosečna žena će biti obrazovana kao prosečni muškarac, a onda i bolje obrazovana, jer će uspavani talenti njenog mozga biti stimulisani do aktivnosti koja će biti još intenzivnija i moćnija zbog vekova mirovanja. Žena će ignorisati prošlost i šokirati civilizaciju svojim napretkom`”, rekla je ona.

Dodala je da je došlo vreme za kulturološki prevrat koji mora da donese čovečanstvu šansu da na drugačiji način pogleda na svet.

“I kao da kroz istoriju i siloviti napredak, ubrzanje koje nosi, mora da dođe do jednog trenutka osvešćivanja u kome se zastane i realno sagleda stanje stvari”, navela je Vučić.

Istakla je da su nosioci životne sile po prirodi žene kao majke i obnoviteljke ljudskog roda, kao nežna bića čija je snaga upravo u toj nežnosti, strpljenju, mudrosti, brizi za dete i za roditelja.

“Nemojte da me shvatite pogrešno, naravno da i muškarci vode računa o potomstvu i nasleđu, ali hajde da postavimo stvari drugačije – Mao Ce Tung je rekao ‘Žene drže pola neba’, bar toliko imaju prava i na donošenje odluka i davanju svog doprinosa postizanju mira i razumevanja, smisla balansa, i očuvanju naše velike porodice – čovečanstva”, rekla je ona.

Prepoznajući značaj uloge žene kao nosioca promena i zagovornika stabilnosti i dijaloga, Vučić kaže da ne samo da doprinosimo cilju ravnopravnosti polova, već i jačamo osnove dugotrajnog mira i prosperiteta za sve.

“Verujem da ste primetili da su najlepše reči poštovanja i divljenja ženskoj snazi napisali upravo muškarci”, rekla je ona.

Ispričala je da je čula i jednog mudrog čoveka koji je rekao da grešimo kada kažemo da iza svakog uspešnog muškarca stoji uspešna žena.

“Pored, rekao je on. Pored svakog uspešnog muškaraca stoji uspešna žena”, rekla je ona.

Zajedništvo, rešenje je, prema njenim rečima, u zajedništvu jer, jedino zajedničkim snagama možemo da oblikujemo politike, mobilizujemo resurse, i definišemo aktivnosti u cilju postizanja Ciljeva održivog razvoja i pune implementacije Agende Žene, mir, sigurnost.

“Mislim da je vreme za velike promene ukoliko se želi izbeći velika opasnost za ljudsku civilizaciju i istoriju koju, ako ne postupimo mudro, više neće imati ko da piše”, zaključila je ona.

Panel “Žene, mir, sigurnost”, koji je održan u okviru Antalijskog diplomatskog foruma, bio je fokusirana na značaj uloge žena u mirovnim procesima i žensko osnaživanje neophodno za svet izgrađen na trajnom miru i bezbednosti, ljudskim pravima i osnovnim slobodama i održivom razvoju.

Vučić je tokom održavanja Antalijskog diplomatskog foruma imala susrete sa predsednikom Turske Redžepom Taipom Erdoganom i prvom damom Eminom Erdogan, kraljicom Esvatinija Inhosikati La Nkambule, predsednikom Centralnoafričke Republike Faustin- Arhange Tuaredom, premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i potpredsednikom i ministrom spoljinih poslova Turske Čevdetom Jilmazom i Hakanom Fidanom.

Diplomatski forum okupio je šefove država i vlada, ministre, diplomate, akademike, kao i predstavnike istraživačkih centara iz Evrope, ali i sveta.

indeksonline.rs/Tanjug