Naslovna srbija Beograd Narodna Skupština: Brnabić razgovarala sa šefom diplomatije Gane

Narodna Skupština: Brnabić razgovarala sa šefom diplomatije Gane

FOTO TANJUG/ NARODNA SKUPŠTINA SRBIJE/ PRÐA VUCKOVIC/nr

BEOGRAD – Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić izjavila je danas, tokom sastanka sa ministarkom inostranih poslova i regionalne integracije Republike Gane Širli Ajorkor Bočvej, da je Srbija povećala broj stipendija za studente iz Gane, saopštila je Skupština Srbije.

Kako se navodi, Brnabić je istakla da je, u skladu sa obećanjem predsednika Aleksandra Vučića datom predsedniku Gane, od početka projekta ponuđeno 106 stipendija, od kojih je iskorišćeno 80, dok su u akademskoj 2022/2023. godini ponuđene su 32 stipendije, a dodeljena je 21.

Istaknuto je da ta inicijativa ima za cilj jačanje saradnje u oblasti obrazovanja između Srbije i Gane, doprinoseći razmeni znanja i iskustva između studenata iz ove dve zemlje.

Kako se ove godine obeležava 65 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Gane, naglašena je važnost daljeg jačanja saradnje između dve zemlje u oblasti politike, diplomatije i drugih oblasti od zajedničkog interesa.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić izrazila je nadu da će se saradnja između dve zemlje nastaviti i u budućnosti, usmerena ka ostvarivanju zajedničkih ciljeva i interesa, a sagovornice su se saglasile da njihov susret predstavlja nastavak prijateljstva dva naroda.

Na sastanku su istaknuti značajni potencijali za unapređenje ekonomske saradnje između Srbije i Gane, posebno u oblasti poljoprivrede gde Srbija ima bogato iskustvo.

Takođe, konstatovano je da je saradnja u okviru Specijalizovane međunarodne izložbe EKSPO 2027 sjajna platforma za promociju zemlje i naroda i predstavlja dobar način da se privuku turisti i investitori.

Ministarka Širli Ajorkor Bočvej istakla je važnost saradnje između dve zemlje u kontekstu aktuelnih međunarodnih izazova i promena, izrazivši zadovoljstvo dosadašnjim razvojem odnosa i spremnost Republike Gane da dalje unapređuje saradnju sa Srbijom.

Ona je čestitala je Ani Brnabić imenovanje na novu funkciju predsednice Skupštine Srbije i izrazila uverenje da će njen predani rad doprineti daljem jačanju institucija i unapređenju društva.

indeksonline.rs/Tanjug

Exit mobile version