Skoplje – Kabinet predsednika Makedonije Đorđa Ivanova negirao je večeras navode bivšeg savetnika u ambasadi Srbije u Skoplju Gorana Živaljevića da je uz odobrenje makedonskih institucija boravio tokom incidenta u makedonskom Sobranju nakon održanih parlamentarnih izbora krajem aprila ove godine.

“Činjenice govore da kriticnog dana, pre nego sto će ući u Sobranje, ambasador Srbije, odnosno diplomata, nije trazio pismenu ni usmenu dozvolu od ovlašćenog lica i nadleznog drzavnog organa, već posto je zavrsio svoje aktivnosti unutra, izvestio je o njima, čime nije mogao da umanji odgovornost za neovlasćeni ulazak u Sobranje”, navodi se u reagovanju Kabineta makedonskog predsednika dostavljenom Tanjugu povodom Živaljevićeve izjave.

Kabinet predsednika navodi da nije nadlezan ni ovlasćen da daje dozvole i odobrenja za aktivnosti stranih predstavnika i diplomata u Sobranju.

U saopštenju se navodi da je izjava Živaljevića suprotna činjenicama i da makedonske sluzbe nisu trazile usluge od njega.

Kako se navodi, u tom periodu Kabinet predsednika pozvao je ambasadora Srbije da prekine sa “zloupotrebom savetnika, time što ga koristi kao alibi da bi izbegao odgovrnost za neprofesionalni odnos”.

“Slučaj sa neovlašćenim prisustvom Živaljevića u Sobranju zatvoren je dogovorom između službi”, navodi se u saopštenju.

Savetnik predsednika Ivanova koga pominje Živaljević, kaže se u saopštenju, nije ovlasćeno lice za prijavljivanje o kretanju i boravku stranih predstavnika, a u konkretnom slučaju, je samo priopremio i arhivirao izveštaj koji je prosleđen nadleznim i nadređenima.

Takođe se navodi da je saglasno zakonima Republike Makedonije nadlezni drzavni organ za komunikaciju sa stranim diplomatskim predstavnicima Ministarstvo za spoljne poslove, dok posebna sluzba Sobranja brine o redu u zgradi.