NOVI PAZAR – Nakon stavljanja na uvid nacrta Lokalnog antikorupcijskog plana koji je za potrebe Grada a uz podršku organizacije Transparentnost Srbija sačinila radna grupa održan je okrugli sto. Danas je o nacrtu LAP-a vođena i javna rasprava, kojoj su sem članova radne grupe prisustvovali predstavnici civilnog sektora, medija i zainteresovani pojedinci.
Pozdravnu reč prsutnima uputio je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

“Lokalni antikorupcijski plan jedan je od dokumenata za čije donošenje i primenu smo se zalagali, ne zato što je to naša obaveza, već smo želeli da idemo korak napred u odnosu na druge lokalne samouprave. Znamo da je korupcija problem svakog društva i da što je ona većeg obima, zajednica je u većem problemu. Naša želja je da korupciju kao globalni problem svedemo na minimum“, rekao je gradonačelnik Nihat Biševac, ističući da je delovanje lokalne samouprave usmereno ka saradnji sa civilnim sektorom i građanima.

„Grad transparentnošću pokazuje neupitnu želju u borbi sa problemom korupcije. Sve što radimo dostupno je građanima i u narednom periodu ulagaćemo dodatne napore da otvorenost podignemo na još veći nivo“, zaključio je gradonačelnik.
O sadržini dokumenta i merama koje propisuje govorio je predstavnik organizacije Transparentnost Srbija, Zlatko Minić.

„Reč je o dokumentu koji doprinosi izgradnji sistema sposobnog da se bori sa korupcijom, a ne kako javnost obično misli, o aktu koji će sam po sebi sprečiti korupciju, jer je to u praksi nemoguće. Značaj LAP ogleda se u spremnosti lokalne samouprave da učini svoj rad dostupnijim javnosti koja taj rad i ocenjuje“, zaključio je Minić.

O Nacrtu LAP-a, na koji nije bilo zvaničnih primedbi uskoro će se izjasniti Gradsko veće, a potom i Skupština grada Novog Pazara.