SARAJEVO – Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća Esad Džudžo otvorio je sinoć u Sarajevu izložbu „Život i djelo Ćamila Sijarića – Cio svijet živi u Sandžaku”.

U ime domaćina prisutnima se na početku obratila Šejla Šehabović, direktor Muzeja književnosti i pozorišne umetnosti.

Obraćajući se velikom broju predstavnika javnog i kulturnog života Sarajeva i Bosne i Hercegovine, predsednik Veća je izrazio zadovoljstvo što je Bošnjačko nacionalno veće učestvovalo u realizaciji ovog značajnog projekta koji je svoje predstavljanje imao u Novom Pazaru i Rožaju. On je istakao da je Ćamil Sijarić sinonim za Sandžak zbog čega je BNV i ustanovilo svoju najveću književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića” po njegovom imenu.

“Kada bi Ćamil danas mogao da vidi svoj Sandžak on bi video škole koje nose njegovo ime, udžbenike u kojima su prisutna njegova dela i preko 17.500 učenika koji pohađaju nastavu na njegovom i našem bosanskom jeziku”, naglasio je predsednik Džudžo u svom izlaganju.

O samoj izložbi govorila je autorka i organizator izložbe Đana Kukić, kustos Muzeja za književnost i pozorišnu umetnost, gdje je izložba izložena.

Projekat pripreme izložbe o životu i delu jednog od najvećih bošnjačkih, sandžačkih i bosansko-hercegovačkih pripovedača i književnika su podržali i zajednički realizovali Muzej književnosti i pozorišne umetnosti iz Sarajeva, Bošnjačko nacionalno veće i Bošnjačko veće u Crnoj Gori.

Predsednik Veća Esad Džudžo i potpredsednik Muhedin Fijuljanin tokom izložbe razgovarali su sa predstavnicima nekoliko institucija iz BIH o nastavku saradnje i radu na nekoliko značajnih projekata.