BEOGRAD – U izdanju beogradske “Lagune” pojavila se knjiga “Čarobna kuhinj za osobe sa dijabetesom” Violete Orešković Churčić, namenjena svima koji žele zdravo da se hrane.

Ovaj specifični kuvar, koji je sinoć predstavljen u knjižari Delfi SKC u Beogradu, predstavlja obilje zdravih, uravnoteženih, raznovrsnih i ukusnih jela za svakoga, a ono što ga izdvaja od uobičajenih knjiga recepata, jeste njegova edukativna dimenzija. 

Pregledni tabelarni podaci prate svako jelo i namirnicu i omogućavaju čitaocima da brzo sagledaju kakve su nutritivne vrednosti svakog konkretnog jela.

Precizno se iznose i glikemijski indeksi pripremljenih jela i tačni podaci o glikemijskom opterećenju – posebno važni osobama s dijabetesom, koje moraju dobro znati koju količinu i vrstu ugljenih hidrata unose u organizam. 

Autorka ističe da osnovna ideja s kojom je nastala ova zbirka recepata jeste da se osobama s dijabetesom razbije strah od hrane i da shvate da mogu sve da jedu, tj. da za njih ne postoji zabranjena hrana, već samo pravilno doziranje terapije.

Knjiga je, kako kaže Orešković Churčićeva, nastala iz ličnog iskustva.

“Moj sin, sada tridesetogodišnji mladić, dobio je dijabetes pre 10 godina. Sva jela detaljno prikazana ovim kuvarom, on koristi u svojoj ishrani, a merenjem je utvrđen uticaj na kretanje nivoa šećera u krvi”, objasnila je autorka i dodala da zbog odličnih rezultata i doktori preporučuju ovaj kuvar osobama sa dijabetesom kao praktičnu pomoć u svakodnevnoj pripremi hrane.

Orešković Churčićeva naglašava da je potrebno da osobe s dijabetesom poznaju hranu koju jedu, a to se vrlo brzo i lako uči.

Iako ishrana namenjena osobama sa dijabetesom podrazumeva zdrave, uravnotežene obroke, kakvi se preporučuju svima koji vode računa o svom zdravlju, osobe sa dijabetesom zbog pravilnog doziranja terapije moraju da znaju šta i koliko unose u organizam u okviru obroka, a to se prvenstveno odnosi na broj i vrstu ugljenih hidrata.

Knjiga “Čarobna kuhinja za osobe sa dijabetesom” omogućava osobama s dijabetesom sa same kombinuju razne vrste namirnica i van recepata, da kombinuju jela u okviru svakog obroka, kao i obroke u okviru jednog dana, a da pritom mogu vrlo precizno da odrede svoju terapiju.

Knjiga sadrži recepte za supe i čorbe, pite i testa, paste i kuvana jela, kao i za poslastice, a na kraju se nalazi sedmodnevni jelovnik.

Orešković Churčić, mašinski inženjer i istoričar umetnosti, sticajem životnih okolnosti je 2008. počela da se bavi ishranom osoba sa dijabetesom i prvi od 20 kuvara (“Čraobna kuhinja – Lakše s dijabetesom”) izašao je godinu dana kasnije.

Do 2015. u kuvarima je objavila više od 700 recepata.

Kuvar je dobio podršku medicinske javnosti i delio se po bolnicama, a u nekima od njih se obroci za pacijente pripremaju po receptima iz “Čarobne kuhinje”.

Tanjug /Foto :Pixabay