BEOGRAD – Skupština Srbije nastavila je danas raspravu o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika i izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, kao i drugim predlozima među kojima je Predlog o sprečavanju korupcije.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković pozvala je ranije sve poslanike da bez obzira na političke razlike dođu u parlament i diskutuju, a potom i glasaju za “Tijanin zakon”.

Deo opozicije nastavio je da bojkotuje sednice plenuma, ali je poslanik DS Radoslav Milojičić najavio da će doći u skupštinsku salu da glasa za “Tijanin zakon”.

Izmenama Krivičnog zakonika predviđeno je ukidanje kazne zatvora od 30 do 40 godina i uvođenje doživotne kazne zatvora za najteža krivična dela.

Prema rečima ministarke pravde Nele Kuburović, doživotna kazna je predviđena za teško ubistvo, silovanje, obljubu nad maloletnom osobom, trudnicom i nemoćnim licem, što je bio predlog inicijative koju je pokrenula Fondacija Tijana Jurić.

Doživotna kazna zatvora predviđena je i za dela ubistva predstavnik najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanja radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, terorizma i druga.

Uslovni otpust nije moguć za one koji su osuđeni zbog ubistva dece trudnica i nemoćnih lica.