BEOGRAD – Delegacija kineskih novinara, koja boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji, posetila je danas Novinsku agenciju Tanjug, interesujući se za aktuelnu poziciju agencije i njen način rada.

Direktorka Branka Đukić obavestila je kolege da je Tanjug danas agencija duge tradicije i velike snage, koja je zadržala ime, jer je reč o brendu, dobro poznatom medijima širom sveta, sa kojima i danas sarađuje.

Ðukić je trakođe govorila o naporima Tanjuga da odgovori na sve zahteve koji proističu iz tehnoloških promena i promena na medijskom tržištu, imajući u vidu da je Tanjug informativni oslonac gotovo svih medija u Srbiji i regionu, a – posredstvom razmene i saradnje sa evropskim i međunarodnim agencijama – i u svetu.

Novinare iz Kine zanimalo je kako Tanjug funkcioniše uprkos tome što država više ne finansira njegov rad, za razliku od kineske nacionalne agencije Sinhua, pa i drugih brojnih novinskih agencija u Evropi i svetu, kao i da li je moguće investiranje u srpsku nacionalnu agenciju.

Takođe su bili zainteresovani za eventualnu saradnju Tanjuga sa kineskim medijima, te ponudili podršku u vidu razmene informacija i iskustava.

U delegaciji, čiji domaćin u Srbiji je Udruženje novinara Srbije, pored generalnog sekretara UNS Nine Brajevića, bili su izvršni podpredsednik Kineskog udruženja novinara Hu Sjaoan, predsednik kineske novinske agencije Zang Sinsin, direktor međunarodne redakcije lista Economic Daily Čen Sui i drugi.