NOVI PAZAR – Nakon Beograda i Novog Sada revija unikatnih nošnji sa motivima bogatog nasleđa turske kulture održana u Novom Pazaru.

U Novom Pazaru je večeras održan program “Odsjaj boja Anadolije” u okviru kojeg je priređena modna revija nošnji iz Anadolije iz perioda Seldžuka i Osmanlija.

Nakon Beograda i Novog Sada revija unikatnih nošnji sa motivima bogatog nasleđa turske kulture, pod pokroviteljstvom Ambasade Republike Turske, a u organizaciji Instituta za sazrevanje (Izmir Olgunlasma Enstitusu) i saradnju Kulturng centra Novi Pazar, grada Novog Pazara, Centrom za tursku kulturu Novi Pazar i Bošnjačkog nacionalnog veća, prikazana je u sali Glavnog kabineta Bošnjačkog nacinalnog veća.

Kolekciju autentične nošnje od svile i kadife i satena iz raznih krajeva Anadolije nosili su devojke i mladići iz KUD Novi Pazar. Na kostimima su prikazani specijalni dizajni, spojeni su ukrasni detalji, ornamenti, deseni koji su upotreblajavani u arhitektonskim delima i tradicionalni motivi turske kulture.

Direktor Uprave za obrazovanje ministarstva prosvjete Ahmet Vefa Guler je istakao da ova revija nosi poruku zbližavanja društava i kultura te da nisu važne reči neprijatelja nego šutnja pratelja.

“Vama smo iz Anadolije doneli vodu, iz raznih krajeva, ako prihvatate. Iz Sakarye, Kizilirmakta, Firata…da bi zalivali seme kako bi iznikle mlade stabljike. Sa uživanjem posmatrajte”, rekao je simbolično turski zvaničnik.

Direktorka Instituta za sazrevanje iz Izmira Sule Ay je rekla da je sve proteklo na visokom nivou.

“Uspeli smo na najlepši način da prezentujemo tursku kulturu. Zaista smo se osećali lepo. Ovde u Novom Pazaru i Sandžaku smo prihvaćeni s ljubavlju. Sve je proteklo u ushićenju, zaista nam je drago što smo došli u Novi Pazar”, kazala je ona.

Modna kretaorka i likovna umetnica kaligrafije iz Novog Pazara Selma Mekić je kazala da je raduje što se nešto ovako umetnički i civilizacijski vredno predstavlja u njenom gradu.

“Posebno me oduševila odora sa tugrom sultana, kaligrafski izvedena. To je nešto što me fascinira i zanima. Ova izložba mi je dodatna inspiracija. Drago mi je što sam imala priliku ovo da vidim. Čestitam organizatorima”, poručila je ona.

Program u Srbiji pod nazivom “Odsjaj boja od Anadolije do Vojvodine: Izložba kostima Anadolije”, održan je u cilju bogaćenja odnosa između Srbije i Turske i isticanja zajedničkh kulturnih elemenata.

Najavljeno je da će u narednoj godini, u saradnji Ministarstva kulture Srbije i Instituta za sazrijevanje iz Izmira biti predstavljeni kostimi iz Srbije.


TRT