JAGODINA – Pisci Jagodine i Pomoravskog okruga danas su u Kjiževnom klubu “Ðura Jakšić” u Jagodini obeležili slavu Sveta Bogorodica Trojeručica, a “Ðurina gramata”, najveće priznanje kluba, urucena je istoričaru iz Jagodine Dejanu Taniću i književniku iz Paraćina Miroslavu Dimitrijeviću.

“Ðurina gramata” je ustanovljena 2000. godine, a prvi dobitnik, bio je književnik Bajo Džaković, izjavio je Tanjugu sekretar kluba Toni S. Stojanović.

Slavlje je počelo ceremonijom sečenja slavskog kolača i slavskom liturgijom, koji je služio mesni sveštenik, a priznanja je uručila predsednica kluba Snežana Bihler.

Bihler je piscima u klubu poželela zdravlje i još puno pesama, priča, aforizama, eseja, književnih prikaza i kritika, novih knjiga i književnih nagrada.

Dimitrijević je na nagradi zahvalio pesmama, a Tanić je podsetio da je Klub “Ðura Jakšić” u Jagodini drugi po datumu osnovanja posle Beograda.

“Osnovan je 1955. godine, a oko 30 njegovih članova su i članovi Udruženja književnika Srbije”, podsetio je Tanić.

Člansku kartu Književnog kluba “Ðura Jakšić” u Jagodini ima oko stotinu pisaca ovog dela Srbije. 

“Imaju gotovo miliona objavljenih knjiga i dobitnici su velikog broja nagrada sa književnih konkursa i festivala a njihova književna dela nalaze se u brojnim antologijama i književnim zbornicima Srbije i inostarnstva”, podsetio je Stojanović.

Tanjug