PULA – Strani turisti su u velikom broju posetili izložbu o srpskoj glumici Sonji Savić u Srpskom kulturnom centru u Puli, kazao je Tanjugu Milan Rašula direktor Centra. 

Rašula napominje da je ove godine sklopljen ugovor o saradnji sa Univerzitetom u Veneciji gde postoji Katedra za srpski jezik i književnost.

“Dve studentkninje koje izučavaju srpski jezik i književnost u Veneciji, volontirale su u SKUC-u za vreme trajanja izložbe o Sonji Savić. Prema njihovim rečima, desetine inostranih turista su svakog dana gledali filomove u kojima je igrala Sonja Savić i ostale artefakte koji su činili postavku izložbe”, kazao je Rašula. 

Izložba “Sonja Savić – Devojka iz grada” nastala povodom 35 godina od Zlatne Arene za film “Šećerna vodica” u kojem Sonja Savić igra jednu od glavnih uloga otvorena je 11. jula, dva dana pre zvaničnog otvaranja Pulskog filmskog festivala”.

Izložba je zatvorena kada i festival u nedelju 21. jula. 

Autori izložbe su Predrag Živković i Mirjana Racković, a artefakti koji čine postavku izložbe deo su legata Sonje Savić, koji je u vlasništvu „Umetničke galerije Nadežda Petrović” iz Čačka.

Postavka izložbe sastavljena je obimnog materjala koji čine fotografije, audio i video zapisi, završeni video radovi, dokumentarni i igrani filmovi, video snimci pozorišnih predstava u kojima je glumica nastupala, kao i mnogobrojni lični predmeti.

Tanjug /Foto :Pixabay