BEOGRAD – Svečano otvaranje nove sezone Beogradske filharmonije pod nazivom “#zapratibetovena”, biće održano 20. septembra u Kolarcu, a orkestar će svirati dela Mokranjca, Betovena i Malera pod upravom šefa-dirigenta Gabrijela Felca.

Sa orkestrom nastupa jedan od najtraženijih pijanista sveta, Žan-Eflam Bavuze

Prvi koncert je iz ciklusa #bratbetoven koji se bavi uticajem čuvenog kompozitora na srpske autore i njihovom relacijom sa ovim velikim uzorom.

“Želimo da ovom istinskom umetniku, Ludvigu van Betovenu, iskažemo divljenje. Cela sezona našeg divnog orkestra biće pod ovim uticajem. Kod nas ćete moći da čujete koliko je pojedinim muzičkim stvaraocima bilo teško da se, nakon majstorove smrti, oslobode tereta njegovog velikog umeća, i koje je to ponekad radikalne kompozitorske novine zahtevalo. Ne treba zanemariti ni Betovenov uticaj na srpsku kulturu i muziku, što ćemo upravo čuti na otvaranju naše koncertne sezone”, rekao je Felc.

Koncert otvara “Lirska poema” Vasilija Mokranjca, jednog od najvećih srpskih simfoničara, na koga je u velikoj meri uticalo Betovenovo stvaralaštvo.

Potom će nagrađivani francuski pijanista Žan-Eflam Bavuze, koji uživa u plodnoj međunarodnoj karijeri snimanja i koncertnog izvođenja, svirati Betovenov Klavirski koncert br. 1.

Prvi nastup u filharmonijskoj sezoni zaokružuje još jedan Betovenov veliki poštovalac, Gustav Maler, i njegov simfonijski prvenac, simfonija Titan.

Tanjug /Foto :Tanjug – Z. Žestić