MONCA – Oduševljenje mnogobrojne dece, aplauz čuvene primabalerine Karle Frači i poziv da nastupe na Bijenalu arhitekture u Veneciji naredne godine, obeležili su gostovanje Baletske škole Nacionalne fondacije za igru (NFI) iz Beograda u Monci i Komu.

Učenici Baletske škole NFI, zajedno sa učenicima rimske Baletske akademije i prvacima Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda Anom Pavlović i Jovanom Veselinovićem, a pod pokroviteljstvom čuvene primabalerine Karle Frači, nastupili su celovečernjim komadom “La Vie Parisienne” u koreografiji Sabrine Bosko.

Oduševili su publiku u teatrima u Ezino Lariju i Barlasini, a direktorka Nacionalne fondacije za igru (NFI) Aja Jung ističe da je važno da deca i mladi dobiju priliku da igraju na profesionalnim scenama, da se pojave pred pravom publikom, pokažu šta znaju i da podele scenu sa prvacima baleta.

Sa velikom pažnjom njihov nastup je ispratila i čuvena Karla Frači (83) poručivši im da naporno rade, slede svoje želje i srce, ali imaju u vidu da nije sve u telu već i u glavi i radu.

“Karla Frači je 2015. otvorila 12. Beogradski festival igre i u Sava Centru ispraćena gromoglasnim aplauzom, iako u Srbiji nismo imali priliku da je gledamo u vreme kada je svojom igrom vladala svetskim scenama. Reč je o karijeri neponovljivoj u svetu umetničke igre. Pored prijateljstva koje je pokazala prema Festivalu, dopala joj se inicijativa da najmlađi srpski i italijanski igrači podele scenu kroz zajedničku predstavu, kao i da koreograf bude njena asistentkinja iz vremena kada je bila direktorka Baleta rimske Opere”, objasnila je Jung.

Tanjug