NOVI PAZAR – U cilju zaštite biodivirziteta na području Novog Pazara, Grad je obezbedio populaciju divljeg zeca, o čijoj važnosti je govorio Rastko Arsenijević iz Odeljenja za zaštitu životne sredine.

„Populaciju divljeg zeca puštamo danas, nakon klimatizacije – prilagođavanju ovdašnjim uslovima. Zečevi su smešteni u karantin udruženja „Lovac“ sa kojim sarađujemo dugo vremena. Reč je o populaciji životinje čija je uloga u lancu ishrane izuzetno značajna, a čiji se broj znatno smanjio. Zato je gradskim budžetom predviđena nabavka divljih zečeva, sa idejom da budu pušteni na području celog Novog Pazara, u cilju rešavanja problema biodiverziteta. Na taj način nastojimo da divljač, koja se približavala urbanom delu grada, „pomerimo“ prema većim nadmorskim visinama, odnosno prema prirodi. Ujedno, na ovaj način direktno smanjujemo mogućnost štete koju građanima mogu naneti psi lutalice“, kazao je Arsenijević.

Novi Pazar je jedini grad koji je sredstva za rešavanje problema ovog tipa izdvojio novac iz bužeta. Stručni odgajivač populacije divljeg zeca Miroslav Anđelić istakao je da je potez višestruko opravdan „jer bi nestanak ove vrste u prirodi imao dalekožne posledice“.