SARAJEVO – Euromediteranski seizmološki centar objavio je da se zemljotres jačine 5,4 stepeni desio 11 kilometara od Nevesinja.

Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) objavio je da je zemljotres jačine 5,4 stepeni pogodio i Bosnu i Hercegovinu, nakon razornih zemljotresa u Albaniji.

Prvobitno je objavljeno da je izmereno 5,2 stepena, a naknadno je ovaj podatak promenjen.

Iako još nije službeno potvrđeno, ovaj zavod navodi da je epicentar zemljotresa bio 11 kilometara od Nevesinja te da se desio na dubini od 10 kilometara.

Građani Mostara napisali su na stranici EMSC-a da se u tom gradu osetio snažan zemljotres.

Najmanje devet osoba je poginulo u dva snažna zemljotresa koji su pogodili Albaniju, a 325 je povređeno, objavili su albanski mediji.

Epicentar prvog zemljotresa od 6,4 stepeni, koji se desio u 3:54 sati, bio je između Drača i prestolnice Tirane, na deset kilometara dubine, prenosi Hina.

Mediji su ranije javili da je Drač u 7:10 sati ponovo pogodio zemljotres, čija je jačina, prema preliminarnim podacima, iznosila 6,5 stepeni.

Kasnije je objavljeno da je zemljotres ipak bio slabiji, jačine 5,4 stepena, što je registrirao i Američki seizmološki zavod.

Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) nije dobila zvanične podatke o šteti u Bosni i Hercegovini nakon serije zemljotresa, rekao je u razgovoru za Anadoliju Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

“I dalje ćemo biti u vezi sa svim našim centrima i s službama. Za sada, nemamo nikakvih pokazatelja imajući u vidu da je sistem gradnje promenjen u Bosni i Hercegovini 70-ih godina tako da ovaj intenzitet zemljotresa ne bi trebao nikakve probleme da predstavlja u Bosni i Hercegovini”, rekao je Solak.

Ipak, kako javlja Klix, u Nevesinju je bilo manje štete na građevinskim objektima.

Oštećene su zgrade opštine, gimnazije, kao i muzičke škole, a nastava je prekinuta.

Sa starih kuća otpadali su dimnjaci i delovi fasada.

Na školi u Berkovićima su popucali zidovi, a učenici su poslani kućama.

Oštećen je i objekat općine u Ljubinju.

Izvor: Agencije