PRIŠTINA – Šest osoba, među kojima gimnazijskog profesora, policajca i advokata u sredu je kosovsko pravosuđe optužilo da su dve godine silovali maloletnicu, koja je bila prisiljena na pobačaj, objavile su kosovske pravosudne institucije.

Iskustvo te devojke sa zapada Kosova šokiralo je zemlju i pokrenulo javnu raspravu u parlamentu o statusu žena u vrlo konzervativnom društvu.

Predsednik Hashim Tačo tu je aferu nazvao “tragičnom i monstruoznom”.

Šesterica osumnjičenih, među kojima je i ginekolog, optuženi su za polno zlostavljanje, zloupotrebu moći i izazivanje trudnoće polnim nasiljem, prema saopštenju tužilaštva.

Istraživački portal Insajderi otkrio je ta zlostavljanja u februaru. Reč je o devojci koja je 2017. imala 16 godina, a silovanja su se nastavila i 2018.

Insajderi na svojoj stranici navode da je 2017. profesor počeo polne odnose s tom devojkom i obećavao joj brak. Kada je otkrila da je oženjen i otac dece, prijavila ga je policiji.

Policajac kojem je ispričala problem pretio joj je da će njenim roditeljima obznaniti njenu vezu s profesorom, ukoliko s njim ne bude odlazila u hotel četiri puta nedeljno, što se događalo cele 2018. godine.

Kada je zatrudnela, policajac ju je u januaru 2019. odveo u Prištinu na pobačaj.

Advokat dodeljen devojci takođe ju je silovao, kao i ginekolog, prema istom izvoru.

Tužilaštvo nije otkrilo pojedinosti o dve prve osobe optužene za silovanja danas osamnaestogodišnje devojke.