PODGORICA – U više crnogorskih gradova je već nekoliko dana zaredom registrovano zagadjenje veće od dozvoljenog, tvrde u nevladinom sektoru dok iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA) tvrde da su podaci javno dostupni na njihovom sajtu i da podaci koje koriste razne aplikacije nisu validni.Aleksandar Perović iz organizacije Ozon rekao je podgoričkim medijima da su PM čestice veće od dozvoljenog u Pljevljima, Bijelom Polju, Nikšiću i Podgorici, i da su pre neki dan bile i u Baru.

“Svake godine imamo istu politiku ćutanja institucija. Institucije moraju da budu proaktivne, da ne dozvole da se podaci tumače na način kako ne bi trebalo, kako nije zakonski ili da zbog nedovoljne informisanosti ili neznanja ljudi stiču pogrešnu sliku o ozbiljnosti situacije. Nedopustivo je da nadležne institucije ne reaguju, pogotovo nadležne institucije na lokalnom nivou, koje imaju odgovornost da gradjane informišu o kvalitetu životne sredine”, kazao je on.

Iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine (EPA) kazali su medijima da su podaci o kvalitetu vazduha javno dostupni, da ih svako može u realnom vremenu pratiti putem njihovog sajta, na adresi ;www.epa.org.me/vazduh.

Naveli su i da podaci ;poput aplikacije AirCare, koja na jednostavan način prikazuje informacije o kvalitetu vazduha, nisu validni.

“To su takozvani nevalidirani podaci koji do postupka provere tačnosti koji sprovodi akreditovana laboratorija (CETI) predstavljaju indikativne podatke”, naveli su iz Agencije.

Beta