ZAGREB – Sedmorici bivših pripadnika srpskih paravojnih jedinica i krajinske milicije potvrdjena je presuda kojom su u odsustvu osudjeni na kazne zatvora od 15 do 20 godina zbog ubistva najmanje 75 civila 1991. u Baćinu kod Hrvatske Dubice, saopštio je danas Vrhovni sud Hrvatske.

U saopštenju se navodi da je Vrhovni sud odbio žalbe optuženih i potvrdio prvostepenu presudu Županijskom suda u Rijeci.

Od sedamo osudjenih, trojici su izrečene kazne od po 15 godina zatvora, a četvorici po 20 godina.

Protiv dvojice optuženih je odbijena optužba zbog krivičnog dela oružane pobune, jer je nastupila zastarelost.

Petorica optuženih su osudjena zbog učešća u nezakonitom odvodjenju civila, njihovom zatvaranju i likvidaciji, dok su komandant štaba i komandat jedinice osudjeni jer nisu ništa preduzeli da bi sprečili ili kaznili podredjene.

“Kod izricanja ovih kazni Vrhovni je sud posebno kao otežavajuću okolnost cenio da je krivično delo počinjeno prema većem broju civila, većinom starijem stanovništvu, nemoćnim i bolesnim ljudima koji nisu bili u mogućnosti pružiti bilo kakav otpor i koji zbog svojih godina i zdravstvenog stanja nisu nikome predstavljali bilo kakvu opasnost”, piše u saopštenju.

Takodje se ukazuje da će “kazna uticati i na svest gradjana da je činjenje krivičnih dela pogibeljno i da je kažnjavanje počinilaca opravdano”.

Agencija Hina navodi da su na zatvorske kazne od po 20 godina osudjeni Milinko Janjetović i Momčilo Kovačević koji su to naredili i sproveli zajedno s ocem i sinom, Stevom i Veljkom Radunovićem, takodje osudjenim na po 20 godina zatvora.

Stevan Dodoš je osudjen na 15 godina jer je bio član Teritorijane odbrane bez ovlašćenja da komanduje.

Po 15 godina zatvora dobili su i Branko Dmitrović kao mesni zapovednik Teritorijalne odbrane i čelnik civilne vlasti u Hrvatskoj Dubici, i Slobodan Borojević, zapovednik krajinske milicije.

Beta