TRST – Glavna tema svih itaijanskih medija je i dalje oslobađanje iz zatocenistva i povratak kuci mlade Silvije Romano koja je bila kidnapovana u Keniji i drzana u zatocenistvu godinu i po dana, a u domovinu se vratila pokrivena zelenim velom, tradicionalnom odecom muslimanki i rekla da se dobrovoljno i bez pritiska odlucila da promeni veru, i uzela novo ime Ajsa.

Drustvene mrze su se “usijale” od komentara od onih kojima je prelazak na islam irelevantan, jer “vazno je da je spasena Italijanka” do uvreda i prijetnji, cak i nekih javni licnosti, poput kriticara umetnosti i opinioniste Vitoria Sgarbi koji je trazio da se Silvija uhapsi.

Silviju je na aerodromu po povratku pozdravio premijer Dzuzepe Konte i ministar inostranih poslova Luigi Di Majo, građani sirom Italije poydravili su je transparentima okacenim na prozore i balkone, a u milanskom kvartu gde zive njeni roditeljima, komsije su priredile slavlje.

Devojka je 4 sata razgovarala sa agentima sluzbe bezbednosti o detaljima zatocenistva, ali ono sto je podijelilo osjecanja Italijana je priznanje Silvije, da je u zatocenistu promjenila vjeru i prihvatila islam. Silvija je poput mnogih mladih Italijana u Africi bila volonter, pomagala je deci u jednoj seoskoj skoli, i prema prvim podacima upravo je neko iz sela otkrio grupi dzihadista da se tu nalzi Evropljanka bez narociote zastite.

Devojku je prvo otela jedna mala kriminalna grupa, koja ju je prodala poznatoj grupi dzihadista “Al Shabaab”, koja je i pregovarala sa italijanskim vlastima o oslobađanju i otkupu.

Mediji pominju broj od 4 miliona evra koje je, navodno, Italija platila za otkup kidnapovane đevojke.

Tanjug