NOVI PAZAR – Gradonačelnik Novog Pazara vraća se na posao nakon što je preležao koronavirus. Odgovara na pitanja o stanju u gradu koji vodi, kao i da li oseća odgovornost.

“Nažalost, mnogi naši sugrađani su izgubili životnu bitku sa ovom opakom bolešću. Želim porodicama koje su izgubile svoje najmilije da izjavim saučešće, a svima obolelim želim brz oporavak”, kazao je.

Upitan koliko je teško biti na čelu grada koji je bio u kritičnoj fazi kada je reč o koronavirusu, on odgovara:

“Teško je, naravno, i osećam se dosta loše zbog toga što se situacija sa Covidom-19 ovako razvila u našem gradu. Teško mi je kao čoveku i kao gradonačelniku. Verujem da je jednako teško i svim mojim kolegama iz drugih gradova koji se suočavaju sa ovom situacijom koja je potpuno okovala čitavu zemaljsku kuglu, čak I najrazvijrenije i najbogatije države. Sigurno je da svet više neće biti isti.”

Na pitanje šta ga najviše pogađa u ovim trenucima i šta mu najteže pada, Biševac kaže da je to smrt svakog njegovog sugrađanina.

“Prizori koje gledam svakog dana. Svaki put kada saznam podatk o broju umrlih i zaraženih,to je sigurno nešto što mi, zaista,najteže pada. Mislim da je svakom moralnom čoveku, svakome kome je stalo do života sugrađana, mnogo teško. Nažalost, očigledno je da i neki kojima je svejedno i koji u ovakvom trenutku pokazuju svu svoju sebičnost pokušavajući da sve prebace na teren politike. To mi, takođe, veoma teško pada”, rekao je on.

A na pitanje da li oseća i neku vrstu lične odgovornosti, Biševac kaže “apsolutno”.

“Osećam odgovornost, kao i svaki iskreni gradonačelnik i čovek,i to isključivo prema građanima svog grada.Prema ljudima koji su mi ponovo ukazali ogromno poverenje. Godinama unazad izgrađivali smo zajedno Novi Pazar. Moji Pazarci su posebni, Pazar je specifičan grad, pun međusobnog razumevanja, poštovanja,solidarnosti i tolerancije. Ja sam uradio sve što sam mogao, što je bilo u mojoj nadležnosti i mogućnosti, uz otežavajuću okolnost da sam bio Covid-pozitivan. Međutim, ispostavilo se da sa ovim virusom, načinom na koji se prenosi i onim što ostavlja iza sebe, uvijek vam se čini da ste mogli da uradite više”, kaže gradonačelnik Novog Pazara.

Pošto je Novui Pazar jedno vreme bio u žiži interesovanja javnosti zbog broja obolelih, ali i negodovanja jednog broja građana, pitanje koje mu je postavljeno je i da li u svemu postoji i zloupotreba ove situacije u političke svrhe?

“Ja želim da se promoviše samo istina, kakva god ona bila. To je najjači adut i najveći prijatelj svakog čoveka. Mislim da sada nije trenutak da se bavimo politikanstvom na nivou kako su to neki pokazali. Nekad imam osećaj, teško mi je da to kažem, da nekima koji pokušavaju da dođu do vlasti, ništa nije sveto. To je krajnje neodgovoran pristup situaciji u kojoj se nalazimo. Uvek će biti ljudi niskog morala koji će bilo koju krizu, pa i ovu u kojoj se borimo za živote ljude, koristiti u svrhu političkih promocija i političarenja. Izmišljanjem, podmetanjem, lažima i izvrtanjem činjenica. Vreme je najbolji sud. Moj fokus su uvek građani Novog Pazara. U ovoj teškoj situaciji treba da budemo jedinstveni, da ostavimo po strani sve razlike, pre svega političke idruge. Samo zajedno možemo izaći sa što manje posledica”, rekao je gradonačelnik Novog Pazara..

Prema rečima Biševca, grad je od početka epidemije ovog virusa u našoj zemlji stavio na raspolaganje sva svoja javna preduzeća i resurse za potrebe Opšte bolnice, Doma zdravlja i zavoda za javno zdravlje, kao i za pomoć građanima Novog Pazara.

“Grad je u okviru svojih nadležnosti radio na mnogim poljima, od nabavke opreme za bolnicu i Dom zdravlja, kupovine i raspoređivanja dezinficijenata na nekoliko javnih mesta, propisivanja minimalnog broja radnika u javnim ustanovama da bi se izbeglo širenje virusa, propisali smo mere predostrožnosti, obavezali naredbom JKP Čistoća da svakodnevno vrši dezinfekciju prostora u i oko Gradske bolnice. Obezbedili smo sve potrebne resurse za nesmetano funkcionisanje ključnih institucija. Na osnovu naše inicijative obezbeđeno je prisustvo vojske sa svom pratećom pokretnom opremom u krugu Opšte bolnice, ustupili smo vozila i vozače zdravstvenim ustanovama, doneli naredbu o hitnim preventivnim merama protiv širenja virusa Covid-19 zabranama za rad svim ustanovama i objektima u čijim prostorijama je moglo doći do zaražavanja i širenja bolesti, formirali smo Operativni tim za kordinaciju humanitarnim aktivnostima, naložili smo JKP Gradska čistoća da oslobodi od plaćanja pogrebnih troškova sve porodice čiji su članovi preminuli od posledica zaraze virusom Covid-19”, navodi Biševac i dodaje:

“Na naš namenski račun stižu uplate svakodnevno, i sav taj novac će biti stavljen u funkciju borbe sa virusom i posledicama koje je ostavio. Javnost svakodnevno obaveštavamo o sredstvima uplaćenim na namenski račun, kao i o načinu trošenja istih. Svakoga dana radimo na novim rešenjima i polako se svi vraćamo na svoja radna mesta.”

Upitan koja je njegova poruka građanima danas, Biševac kaže da je to više njegova iskrena zahvalnost svim divnim ljudima iz grada.

“Ovoj našoj mladosti, hrabrosti, volonterima i volonterkama treba biti ponosan na ovo kako mi pomažemo jedni drugima, ovolika solidarnost, humanost, briga o slabima, nemoćnima, onima slabijeg materijalnog stanja, ovo je prava slika našeg grada. Želim da istaknem moju veliku zahvalnost našoj dijaspori koja nam je mnogo pomogla i koja nam pomaže svakodnevno. Našim privatnim preduzetnicima koji su izašli u susret po ko zna koji put. Neizmerno hvala svim našim lekarima i medicinskom osoblju, na nadljudskoj borbi za svaki život, svim lekarima i medicinskom osoblju iz drugih gradova Srbije koji su ostavili svoje porodice i rizikuju svoje živote da bi nama pomogli. Ogromna pomoć nam je stigla i iz prijateljske i bratske države Turske, stižu nam lekari i medicinsko osoblje iz BiH. Neizmerno se zahvaljujem svima koji su nam pomogli i nadam se da ćemo sve ovo zapamtiti i biti u prilici da to dobro vratimo”, rekao je on.

“Pošteno je reći da nam značajna sredstva stižu i od nadležnih institucija i svih odgovornih u zemlji, bez čijih pomoći ne bismo mogli da iznesemo teret ove teške borbe. Za sve građane imam nekoliko poruka. Pre svega, da poštuju mere i preporuke lekara i kriznog štaba. Dani pred nama su jako važni i bitno je da se pridržavamo mera, smanjimo međusobne kontakte na minimum i preduzmemo sve radnje kako bismo prvenstveno pomogli jedni drugima i doprineli da se situacija stabilizuje i na taj način rasteretimo lekare i kompletan zdravstveni sistem, te da sačuvamo svaki život i što pre izađemo iz ovog teškog stanja”, zaključio je gradonačelnik Novog Pazara.

indeksonline.rs/b92.net