BERLIN – Gradonačelnik Minhena Diter Rajter otvorio je danas ovogodišnji Oktoberfest, prvi nakon dvogodišnje pauze izazvane pandemijom korona virusa.

Političari, pre svega bavarski premijer Markus Zeder, uoči 187. Oktoberfesta uveravali su da nema povećane opasnosti od širenja kovida, prenose nemački mediji.

Zeder je, međutim, u razgovoru za Minhener Merkur rekao da će se nakon Oktoberfesta sigurno povecati broj novozaraženih. Istovremeno je dodao i da situacija zbog slobodnih kapaciteta u bolnicama nije zabrinjavajuća.

Gradonačelnik Minhena je, ipak, posetioce pozvao na oprez, a osobama s hroničnim obolenjima preporučio je da ne odlaze na Oktoberfest.

Uprkos strahu od pandemije, ratu u Ukrajini, inflaciji i relativno niskim temperaturama od samo 9 stepeni, i ovo otvaranje Oktoberfesta je prošlo uz velike gužve i redove pred šatorima vodećih minhenskih pivara.

I ove godine tradicionalna litarska krigla piva je poskupela u odnosu na poslednji Oktoberfest, pa tako litar piva sada košta između 12,60 evra i 13,80.

Organizatori se nadaju rekordnoj poseti Oktoberfestu nakon dvogodišnje pauze. Godine 2019. ovu manifestaciju posetilo je preko šest miliona posetilaca.

Ovogodišnji Oktoberfest traje do 3. oktobra, koji je, zbog Dana nemačkog ujedinjenja, neradni dan.

indeksonline.rs/Tanjug