PODGORICA – Crna Gora je do sada Ukrajini poslala pomoć u naoružanju i vojnoj opremi vrednu više od 10 miliona evra i nastaviće i dalje sa podrškom ovoj državi u njenoj odbrani od agresije Ruske Federacije, saopšteno je podgoričkim Vijestima iz Vlade Crne Gore i Ministarstve odbrane.

Informacija je obelodanjena nakon skidanja oznake tajnosti šta je sve i u kojoj vrednosti poslato kao pomoć zvaničnom Kijevu, koji se, navodi se, već skoro godinu dana bori sa napadom Rusije i privremenim zaposedanjem oko petine ukrajinske državne teritorije.

”Od početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara prošle godine, Vlada i MO su, do sada, u sedam navrata obezbeđivali donaciju različitih vrsta humanitarne i vojne opreme, kao i municije i naoružanja. Procenjena vrednost dosadašnjih donacija je 10.062.905,20 evra”, navedeo je u saopštenju MO.

Prva donacija poslata Ukrajini, ukupne vrednosti 83.650 evra, bila je neborbenog karaktera, odnosno sadržala je samo zaštitnu opremu za vojnike i tzv. suve dnevne obroke koji se koriste za ishranu vojnika u terenskim uslovima, pokazuju podaci MO.

U toj donaciji bilo je 7.000 komada suvih dnevnih obroka, 500 šlemova, 300 komada borbenih prsluka i 600 komada balističkih zaštitnih ploča za borbene prsluke.

U drugoj donaciji, vrednosti preko pola miliona evra, vlada je Ukrajini poslala naoružanje iz rezervi MO i to po 600 komada minobacačkih mina kalibra 60mm i 82mm, kao i deset lakih prenosnih protivvazduhoplovnih raketnih sistema (MANPADS) tipa “strela-2M”.

Treća i pojedinačno do sada najvrednija donacija naoružanja u Ukrajinu je vazdušnim putem upućena 25. jula prošle godine.

“U pošiljci ukupne vrednosti 8,24 miliona evra, najznačajniji su bili laki prenosni protivvazduhoplovni raketni sistemi “strela-2M” (9K32, odnosno SA-7B Grail) kojih je tada poslato 216 komada. Ukrajini su inače, MANPADS sistemi poput vremešne, ali još uvijek upotrebljive “strele -2M” koja je masovno korišćena u nekadašnjoj JNA, veoma bitni jer sa njima ukrajinski vojnici obaraju niskoleteće ciljeve – prvenstveno ruske helikoptere i bespilotne letilice – dronove, čak i krstareće rakete nad područjem gđe se izvode borbena dejstva”.

Osim “strela-2M”, Crna Gora je tada Ukrajini poslala i ukupno 759 granata 57×438 mm kakve koriste brzometni brodski tipovi “bofors” kalibra 57mm, koji su u naoružanju rashodovanih raketnih topovnjača klase “Rade Končar” u Mornarici VCG.

Ove granate, osim “boforsovih” topova inače, mogu ispaljivati i sovjetski PVO topovi kalibra 57 mm kakve ukrajinska armija još uvek ima u naoružanju, a osim za gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru, mogu se koristiti i za uništavanje žive sile, mehanizacije i oklopljenih sredstava neprijatelja.

Granate kalibra 57 mm sa različitim varijantama punjenja, slate su i u narednim pošiljkama koje počev od 19. avgusta prošle godine, Crna Gora realizuje u koordinaciji sa ovdašnjom ambasadom Velike Britanije. Granata kalibra 57mm u tim pošiljkama bilo je ukupno 7.277 komada.

Takođe iz mornaričkih viškova, Ukrajini je Crna Gora poslala i 7.992 komada granata kalibra 76mm sa upaljačima, a koje su bile municija brodskih topova AK-726 sovjetske proizvodnje, kojima su bili naoružani veliki patrolni brodovi klase “Split” i “Kotor”.

Pored toga, do sada je u Ukrajinu poslato i oko 2,3 miliona komada puščanih metaka kalibra 7,62mm, te 7.964 komada nevođenih raketnih zrna kalibra 57mm, za dejstvo iz vazduha po cijevima na zemlji.

U poslednjoj isporuci Crna Gora je sredinom septembra Ukrajini donirala i rezervne delove za transportne helikoptere tipa “Mil Mi-8” kakvi su nekada bili u naoružanju VazduhoplovstvaVCG, ukupne vrijednosti 180.000 evra.

Podaci o vojnoj pomoći pruženoj Ukrajini do sada su bili označeni stepenom tajnosti, a koji je ukinut nakon što su Vijesti krajem januara od MO zatražile informaciju što je sve i u kojoj vrednosti do sada iz stokova naoružanja i opreme VCG poslato u Ukrajinu.

Na pitanje zašto je to do sada bio tajni podatak kada je najveći broj drugih članica NATO, ali i država koje nisu u Alijansi a šalju naoružanje i vojnu opremu Kijevu detaljno publikovao te svoje podatke, iz MO su objasnili da je prošle godine, kad je vlada donela odluku da počne sa donacijama Ukrajini, “postojala procena da zbog prirode pomoći i osetljivosti informacija o vrstama i količinama vojne opreme i naoružanja, dokumenta vezana za donacije budu klasifikovana”.

Navode i da osim slanja pomoći u naoružanju i opremi, Crna Gora namerava da Ukrajinu podrži i kroz organizovanje rehabilitacije ranjenih pripadnika oružanih snaga te države u našim medicinskim i rehabilitacionim ustanovama.

“Vlada Crne Gore trenutno razmatra mogućnost rehabilitacije ukrajinskih ranjenika u Crnoj Gori. Vlada je zadužila resorna ministarstva da predlože model i način organizacije zbrinjavanja ukrajinskih ranjenika i njihove rehabilitacije u Crnoj Gori”, naveli su iz MO.

Iz MO kažu da će Crna Gora u koordinaciji sa NATO saveznicima nastaviti da donira Ukrajini humanitarnu i vojnu opremu, shodno svojim mogućnostima, sve dok to bude potrebno.

”U toku je komunikacija sa Ministarstvom odbrane Ukrajine u vezi novih vrsta i količina opreme koja je neophodna oružanim snagama te zemlje i koja bi bila upućena u narednom periodu. Obzirom da lista opreme još nije usaglašena, ne možemo dati precizne informacije,” rečeno je iz MO.