LONDON – Albanske vlasti potvrdile su da je većina njenih državljana koji su ove godine prisilno vraćeni iz Velike Britanije osuđena za zločine dok su bili u Britaniji.

Kako navodi BBC, letovi za deportaciju ljudi nazad u Albaniju povećali su se otkako je za temlja prošlog meseca potpisla sporazum o zajedničkoj saradji sa Velikom Britanijom, kako bi ”odvratila ljude od ilegalne migracije”.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Britanije saopštili su da je od potpisivanja sporazuma vraćeno više od 1.000 ljudi, od čega polovina dobrovoljno.

BBC navodi da je nekim nuđen novac u zamenu da pristanu na deportaciju, a oni koji su na to pristali, bili su pušteno iz zatvora pre služenja minimalne zatvorske kazne, prema postojećem setu zakona koji se koristi za inostrane prestupnike.

Albanska policija potvrdila je da je većina prisilno vraćenih ove godine osuđena za zločine u Velikoj Britaniji.

Neimenovani povratnik u Albaniju je za britanski javni servis rekao da mu je ponuđeno 1.500 funti kako bi se vratio kući, a u okviru programa FRS (Facilitated Return Scheme).

”Službenik za imigraciju je došao da nas vidi. Oni pitaju da li želite da se vratite u Albaniju ili da ostanete u Velikoj Britaniji. Objasnili su da ako se vratite, oduzimaju vam jednu godinu od zatvorske kazne”, rekao je on.

U dokumentu britanske vlade jasno se navodi da je šema ERS ”finansijski podsticaj” koji se nudi stranim zatvorenicima ”pod uslovom da sarađuju sa deportacijom i odriču se prava na žalbu na istu”.

Prema ERS-u, nije potrebna saglasnost zatvorenika, ali nekoliko albanskih državljana koji su deportovani reklo je da su njihova deportacija i smanjenje kazne predstavljeni kao dobrovoljni.

indeksonline.rs/Tanjug