MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je borce privatne vojne kompanije ”Vagner” da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane, ili da se vrate kući, odnosno, da odu u Belorusiju.

Putin je u obraćanju naciji na TV kanalu 1, rekao da su većina boraca te grupe patriote koji su bili izmanipulisani i zahvalio im jer su, kako je naveo, zaustavili i izbegli krvoproliće.

Putin je zahvalio svim ruskim vojnicima na hrabrosti, kao i predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku na doprinosu mirnom rešavanju situacije.

Kako je naveo, javnost, stranke, verske organizacije, čitavo društvo, zauzeli su čvrst stav u podršci ustavnom poretku.

“Organizatori pobune su izdali zemlju i one koji su bili sa njima, hteli su da se vojnici međusobno ubijaju”, istakao je Putin i dodao da su takav ishod želeli i u Kijevu.

On je zahvalio na istrajnosti, solidarnosti i patriotizmu i građanima Rusije, koji su, kako je naveo, pokazali da su sve ucene i previranja osuđeni na propast.

Putin je dodao da su sve odluke tokom oružane pobune u subotu donete po njegovim direktnim uputstvima kako bi se izbeglo krvoproliće, prenele su RIA Novosti.

”Ova građanska solidarnost je pokazala da je svaka ucena, pokušaj stvaranja unutrašnjih previranja osuđen na propast… Naglašavam, od samog početka događaja odmah su donete najnužnije odluke da se neutrališe nastala pretnja, da se zaštiti ustavni poredak, život i bezbednost naših građana. Oružana pobuna bi bila ugušena u bilo kom slučaju“, rekao je ruski predsednik u obraćanju naciji.

Putin je naglasio da su Rusi pokazali jedinstvo, jer ih je spojila “sudbina otadžbine”.