PODGORICA – Specijalno policijsko odeljenje (SPO), po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, uhapsilo je jutros više osoba u nastavku istrage protiv vrha duvanske mafije, pišu podgoričke Vijesti pozivajući se na svoja saznanja.

U toku su pretresi SPO u celoj Crnoj Gori.

Prema prvim informacijama na nalogu za hapšenje nalaze se imena nekoliko važnih osoba iz vrha duvanske mafije.

U pitanju je proširena istraga Specijalnog državnog tužilaštva o švercu najmanje 40 šlepera cigareta, koji su prokrijumčarene od početka 2019. do novembra 2020. godine.

Crna Gora je decenijama u međunarodnim krugovima prepoznata kao “središte šverca cigareta” ovog dela Evrope.

U izveštaju Evropske komisije iz 2019. godine, na period na koji se odnosi ova istraga SDT-a, pisalo je da je Crna Gora prepoznata “kao regionalna platforma za šverc cigareta i kao ulazna tačka na evropsko tržište”…

I u izveštaju “Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala” iz te godine navodi se da je šverc cigareta glavni oblik organizovanog kriminala na Balkanu, te da je njegovo središte – Crna Gora.

“…Gde se prave i lažne marke cigareta proizvode i zatim krijumčare preko Luke Bar u različite zemlje EU, na Bliski istok i u Afriku”, navodi se u njihovom izveštaju.

U izveštaju se navodi da je Bar poznat kao žarište šverca cigareta, odnosno da inostrane marke stižu preko Bara za reeksport, dok se cigarete proizvedene u Crnoj Gori transportuju dalje…, pišu Vijesti.