Trend paljenja Kur’ana, koji se sve više izjednačava sa izrazom slobode govora u najmanju ruku je najslabije osuđen nakon što je Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava (UNHRC), u srijedu, odobrilo rezoluciju o vjerskoj mržnji i netrpeljivosti nakon pokušaja spaljivanja Kur’ana u Švedskoj. Ono što je u najmanju ruku šokiralo našu javnost, a uvrijedilo nas muslimane u Crnoj Gori je anticivilizacijska odluka naše spoljne politike da podrži paljenje svete knjige kao izraz slobode govora.

Pitamo se na čemu je zasnovana ovakva odluka. Sigurno je da nije na kulturi suživota različitih religija u Crnoj Gori, niti je u duhu građanskog i multikonfesionalnog opredjeljenja kojem Crna Gora teži. A pogotovo nije u duhu dobrih dobrosusjedskih odnosa koje baštine porodice različitih vjera i nacija u Crnoj Gori. Ova odluka sigurno nije ni izraz opredjeljenja većine građana, ako bi nekom uopšte i palo na pamet da je pravda demokratskom opredijeljenošću. Ko bi uopšte paljenje Kur’ana, Biblije, Tore ili bilo čije svete knjige u Crnoj Gori smatrao izrazom bilo kakve slobode.

Da ne idealizujemo, bilo je, ima ih i nerado pretpostavljamo biće izliva mržnje prema islamu i muslimanima u Crnoj Gori. Ali nikada se ta mržnja nije izražavala javnim spaljivanjem svete knjige. Zato nas interesuje ko stoji iza ovakve odluke. Je li to onaj isti narativ koji nije osudio ispisavanje grafita na Husein- pašinoj džamiji u Pljevljima ili Hadži Ismailovoj džamiji u Nikšiću. Ako su se ti oblici “slobode izražavanja” mogli relativizovati da su počinioci istih recidivi bivše vlasti, ko stoji iza ove sramne odluke. Kome je u interesu da ovaj anticivilizacijski čin, koji je očiti manifest zločina iz mržnje podvede pod slobodu izražavanja.

U cilju rasvjetljavanja ove odluke, tražimo od Vlade da javno iznese obrazloženje iste. Ko stoji iza ove odluke i čime se vodio prilikom podrške ovog anticivilizacijskog čina? Želimo da vjerujemo da ovo nije zvanični stav Vlade, a ako jeste da čujemo i obrazloženje istog. Na taj način bismo zatvorili prostor za različite interpretacije koje bi nas vodile u nova u raslojavanja unutar našeg društva još jednim oblikom lažne demokratizacije i slobode, iza koje se krije raspirivanje mržnje i netrpeljivosti.

Reis Rifat ef. Fajzić