Iz Vlade je saopšteno da je Abazović istakao da je Njegoš veliki, ne samo pesnik nego i filozof i da njegovo lokalizovanje ne treba ni njemu ni Crnoj Gori.

“Njegoš je najveća ličnost u istoriji Crne Gore”, saopštio je predsednik Vlade Crne Gore, Dritan Abazović.

“Njegova misao, koja je kosmopolitska, vanvremena i univerzalna neka nas podstiče da budemo dobri ljudi, da shvatimo da je njegova vrednost univerzalna i da njegovo lokalizovanje znači i njegovo potcenivanje“, rekao je Abazović sinoć u Budvi, obraćajući se na jubilarnom desetom Međunarodnom naučnom skupu “Njegoševi dani” koji se održavaju u organizaciji Filološkog fakuteta iz Nikšića.

Iz Vlade je saopšteno da je Abazović istakao da je Njegoš veliki, ne samo pesnik nego i filozof i da njegovo lokalizovanje ne treba ni njemu ni Crnoj Gori.

“Stoga smo izabrali pravo mesto da se večeras skupimo u Budvi, da uživamo kosmopolitski duh svih onih koji su posetioci ovog grada i ove države, a da znamo da je misao Njegoševa univerzalna i u ovim postideološkim vremenima i zapravo ne može da se prevaziđe. U tome i jeste njegova veličina. I kontroverza koju nosi zapravo govori o njegovoj veličini“, rekao je Abazović.

U saopštenju se dodaje da je Abazović posebno istakao značaj jubileja – to što se “Njegoševi dani” održavaju po deseti put i to baš u Budvi.

“Želim da čestitam neumornim profesoricama Bečanović-Đurišić i Glušici i svima onima koji pomažu da se kulturna scena Crne Gore izdigne iz pepela, jer veličina svake države se može ogledati, ne samo u broju stanovnika ili veličini teritorije, nego zapravo koliko njena kultura seže van njenih granica. Zato želim da pohvalim mesto održavanja ovog skupa, iz razloga što je Budva odlučila da konkuriše za evropsku prestonicu kulture. Ta ambicija nije lokalnog karaktera. To je najveći državni projekat u kulturi i pobeda Budve bi značila da je Crna Gora ne samo suštinski nego i formalno dostigla jedan značajan evropski nivo. U to ime ja želim Budvi pobedu“, poručio je Abazović.

telegraf.rs