SARAJEVO – Još se nije stišala bura zbog trećeg mobilnog telefona uhapšenog, pa suspendovanog predsednika Suda BiH Ranka Debeveca koji je krio od SIPA-e i koji je pokušao putem advokata da ga iznese iz ove policijske agencije, o čemu Tužilaštvo vodi posebnu istragu, a pojavila se nova afera, još opasnija za samu istragu i kompletan postupak.

Prema pisanju sarajevskog Avaza, uprava državnog zatvora u Vojkovićima pokrenula je disciplinski postupak protiv komandira smene i zatvorskog policajca zbog sumnje da su počinili teži disciplinski prekršaj.

Prošle sedmice, navodi se, jedan zatvorski policajac ušao je u pritvorsku ćeliju uhapšenog bivšeg direktora Obaveštajno bezbednosne agencije (OBA) Osmana Mehmedagića Osmice i uneo mu mobilni telefon.

U prvi mah tvrdilo se da su samo razgovarali, ali kasnije je detaljnom istragom utvrđeno da mu je uneo mobilni. Iako iz zatvora tvrde da nemaju informaciju u vezi s mobilnim, izvori “Avaza” tvrde drugačije.

Protiv ovog policajca pokrenut je postupak, a ispitala ga je i SIPA, kao i komandira smene. O svemu je obavešteno i Tužilaštvo i oni su već suspendovani.

Ovde je, naime, neverovatno da je Osmica, koji je upoznat sa zakonima ili bi trebalo da
bude jer je bio dugo na čelu OBA, morao znati kakav prekršaj čini samim insistiranjem da mu se dostavi uređaj.

To, inače, isključivo rade najteži kriminalci. Telefoni su ranije otkrivani u ćelijama Darka Šarića, a u BiH kod Zijada Turkovića. Najčešće se ti telefoni koriste za nastavak
kriminalnih radnji ili upravljanje nezakonitim procesima uticaja na svedoke i istražne radnje.

I na ovaj način dvojac Debevec – Mehmedagić pokazuje zaista neverovatno kriminalno lice, pa tako i ukupna javnost shvata o kome se i kakvim ličnostima radi, piše Avaz.

Međutim, sve ovo govori da Osmica teško može da se brani sa slobode. Ako je spreman u zatvoru da se služi ovakvim radnjama, šta se tek može očekivati kada se nađe makar i u kućnom pritvoru. Tužilaštvo već sada u ovom predmetu nailazi na brojne poteškoće.

Na ročištu kada se određivao pritvor, postupajuća tužilac Bojana Jolović tvrdila je da se susreće s ogromnim pritiscima, istakavši kako je bivši direktor OBA već pokušao da utiče na zaposlene te agencija da ne sarađuju s Tužilaštvom. Tada se osvrnula i na sakriveni mobilni
telefon Debeveca.

“Ako ima toliku hrabrost da u službenim prostorijama SIPA-e to radi, onda zamislite šta
se dešava kada je na slobodi”, rekla je tada Jolović.

U zatvoru postoji telefonska govornica koja je dostupna svim zatvorenicima i pritvorenicima. Osmici, kao i svim pritvorenicima, omogućeno je da pozovu članove porodice, ali i advokata. Postoji termin kada to može da uradi. S tim da cedulju s brojem daje policajcu koji ukuca broj kako bi se izbeglo da razgovara s osobama s kojima mu je zabranjen kontakt, čime bi moglo doći do ugrožavanja istrage. Sve je to Osmici itekako poznato, piše Avaz.

indeksonline.rs/Tanjug