ISTANBUL – Sud u Istanbulu odlučio je da 15 osoba, od 34 ranije uhapšenih zbog sumnje da su špijunirali u korist Izraela, bude zadržano u pritvoru odakle će čekati suđenje, izjavio je turski ministar pravde Jilmaz Tunč.

On je dodao da od preostalih uhapšenih, njih 11 biti pod kontrolom suda, dok osam čeka deportaciju.

Prema objavi Tunča na društvenim mrežama, 26 osumnjičenih upućeno je sudu pod optužbom da su počinili “političku ili vojnu špijunažu” u ime izraelske obaveštajne službe, prenosi AP.

Osumnjičeni su uhapšeni u utorak zbog navodnog planiranja aktivnosti koje su uključivale “izviđanje” i “gonjenje, napad i otmicu” stranih državljana koji žive u Turskoj.

Izraelska spoljna obaveštajna agencija Mosad je, kako prenosi AP, pozivajući se na tursku državnu novinsku agenciju Anadolu, navodno je regrutovala Palestince i sirijske državljane unutar Turske u okviru operacije protiv stranaca koji u toj zemlji žive.

Prema navodima agencije Anadolu, u dokumentu tužilaštva navodi se da su mete operacija bili “palestinski državljani i njihove porodice… u okviru tekućeg izraelsko-palestinskog sukoba”.

Jedan osumnjičeni je navodno prikupio informacije o palestinskim pacijentima koji su nedavno iz Gaze prebačeni u Tursku radi zdravstvene zaštite.

Osumnjičeni su privedeni u racijama na 57 adresa u Istanbulu i još sedam provincija.

Nekoliko nedelja ranije, šef izraelske umutrašnje bezbednosne agencije Šin Bet rekao je da je njegova organizacija spremna da gađa Hamas bilo gde, uključujući Liban, Tursku i Katar.

Dok je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan upozorio Izrael da će se, ukoliko nastavi sa pretnjama napadom zvaničnika Hamasa na turskom tlu, suočiti sa “ozbiljnim posledicama”.

Turska i Izrael su normalizovali odnose 2022. godine ponovnim imenovanjem ambasadora nakon višegodišnjih napetosti, ali su one ponovo oslabile posle izbijanja sukoba između Izraela i Hamasa, kada je Ankara postala jedan od kritičara izraelskih vojnih akcija u Gazi.

Izrael je prvobitno povukao svoje diplomate iz Turske zbog, kako su tada naveli, zabrinutosti za njihovu bezbednost, dok je kasnije Tel Aviv tvrdio da je to učinio iz političkih razloga.

Turska je, takođe, povukla svog ambasadora iz Izraela.

indeksonline.rs/Tanjug