Juče je u Novom Pazaru završena manifestacija „Pazarska sofra na savremen način“, koja je i ove godine okupila veliki broj učesnika iz različitih oblasti gastronomije. Nagrađeni su najbolji u tri kategorije: učenici srednjih škola, preduzetnice i ugostitelji.
Bezglutenska hrana odnela pobedu među preduzetnicama
Među preduzetnicama prvo mesto osvojila je Enisa Laličić, koja je predstavila bezglutenska jela. Kako je istakla, na ideju je došla iz lične potrebe, jer se i sama hrani bez glutena.
– Prepoznala sam da je u gradu mnogo ljudi u istoj potrebi, tako da sam i ja počela da pravim bezglutensku hranu. I mi bezglutenci treba da jedemo isto što i ostali, rekla je Laličić.
Mladi talenti pokazali kreativnost
U kategoriji srednjih škola pobedu su odneli učenici Škole „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Brusa, koji su se istakli kreativnošću i posvećenošću.
– To znači da ćemo još mnogo da se trudimo, da budemo još bolji i iduće godine osvojimo još jedan pehar, poručio je Stefan Vučković, predstavnik pobedničkog tima.
Ugostitelji nadmašili očekivanja
U konkurenciji ugostitelja pobedu je odneo restoran „Doha“. Njihov šef kuhinje Ramiz Župljanin istakao je da je konkurencija bila jaka i da su nijanse odlučivale.
– Naše područje je bogato tradicionalnim jelima. Pripremali smo pitu s medom i orasima, i potrudili smo se da sve bude savršeno. Nije bilo lako, ali najbolji uvek pobjeđuju, rekao je Župljanin.
Turistička organizacija najavila još veću promociju
Direktor Turističke organizacije Novi Pazar, Dejan Belojica, najavio je da će se i ubuduće raditi na popularizaciji ovakvih događaja.
– Uložićemo napore da Pazarsku sofru promovišemo na sajmovima, promocijama i prezentacijama. Novi Pazar nije samo ćevap i mantija, već mnogo više od toga, istakao je Belojica.
Manifestacija „Pazarska sofra na savremen način“ održava se već četvrtu godinu zaredom, pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i omladine.