PODGORICA – Crvena poernica Interpola, na kojoj je od prekjuče odbegli biznismen Duško Knežević, raspisuje se za počiniocima najtežih krivičnih dela. Knežević koji ima britansko državljanstvo se nalazi u Londonu i sada su na potezu britanske vlasti, od kojih se očekuje lociranje, njegovo hapšenje i izričenje Crnoj Gori.

U slučaju odbeglog Kneževića, stupanjem na snagu crvene poternice, Interpol je potvrdio da se ne radi o političkom progonu, kako je to tvrdio Knežević, već o potkrepljenim optužbama tužilaštva i policije.

Procedura za izručenje Kneževića je sledeća.

Nakon što Velika Britanija locira gde se Knežević nalazi, ona je dužna da o tome obavesti Crnu Goru. Zatim se u uključuje Ministarstvo pravde Crne Gore, koje šalje zamolnicu o izručenju Kneževića.

Izručenje begunaca iz Britanije u Crnu Goru i obrnuto, se obavlja u skaldu sa Evropskom konvencijom o ekstradiciji, čije su potpisnice obe države.

Po Evropskoj konvenciji o ekstradiciji, u slučaju da država uhapsi traženu osobu, crnogorski organi imaju rok 18 dana da dostave dokumentaciju i “najave” da su spremni da traže izručenje, a 40 dana da dostave kompletnu dokumentaciju i pošalju zamolnicu za izručenje.

Nakon toga, britanski sud odlučuje po molbi iz Podgorice.

Britanske vlasti potom razmatraju da li su optužbe crnogorskih institucija osnovane. U slučaju da se radi o nedvosmislenoj političkoj motivaciji gonjenja, britanske vlasti bi mogle da uskrate pravnu pomoć.

Takođe, Kneževićev tim advokata ima mogućnost da se žali na odluke britanskih vlasti, što opet može rezultirati da se ceo proces odugovlači.

indeksonline/CdM