BEOGRAD – Međunarodna konferencija “Globalni ekonomski trendovi – izazovi i mogućnosti” održava se danas u Beogradskoj bankarskoj akademiji, a profesori iz regiona, Francuske, Portugalije, Turske i Rusije govoriće o svetskim ekonomskim problemima koji utiču na privredni rasta država.

Profesor Beogradske bankarske akademije Hasan Hanić kaže da će osim globalnih tema, na dnevnom redu biti i aktuelni problemi pojedinih zemalja Zapadnog Balkana, kao što su pridruživanje EU, visoke stope nezaposlenosti, posebno nezposlenost mladih i veliki odliv mozgova.

Prema njegovim rečima, osim izazova, profesori će govoriti i šansama za privredni razvoj, a među njima jeste prepoznavnje značaja ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i druge usluge koje na kratak rok ne mogu da daju odgovarajuće rezultate na planu privrednog rasta, ali, kako kaže, predstavljaju najzdraviju osnovu za dugoročno održivi privredni rast.

“Takođe, privrede pojedinih zemalja trebalo bi da se prilagođavaju i na planu promena zahteva na tržištu rada. U tom smislu obrazovne politike određenih zemalja moraju se prestruktuirati na odgovarajući način”, primetio je Hanić.

Ono što je važno za Srbiju i susedne zemlje, kaže on, jeste pitanje kako privući strane investicije i tako stvoriti još jednu osnovu za privredni rast.

“Privredni rast u našoj zemlji zasovan je na rastu tražnje odnosno potrošnje, jer je došlo do povećanja plata i penzija i to je izazvalo određeni rast, a i zbog toga što je država bila nešto aktivnija na investicionom planu. Međutim, u narednom periodu moramo ići na povećanje proizvodnje”, podvukao je Hanić.

Kaže da bi u narednom periodu trebalo povećati razmenu proizvoda, sopstvene investicije, investicije u privatnom sektoru, ali i na još većem privlačenju stranih investicija.

Hanić dodaje da je u zemljama regiona aktuelno i kako stimulisati razvoj preduzetništva, inovativnu aktivnost i kako podstaći razvoj malih i srednjih preuzeća, koje, kaže, zajedno sa velikim korporacijama moraju da predstavljaju osnovnu snagu ekonomskog rasta svake zemlje.

Jedna od tema današnje međunarodne konferencije biće i kako Bregzit utiče na ekonomije zemalja EU, ali i našeg regiona, a profesor sa Univerziteta u Sorboni Gzavije Riše ocenjuje da će Bregzit imati uglavnom negativne posledice.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će imati manju ulogu u donošenju ekonomskih odluka, a moć EU će oslabiti. Bregzit dolazi u loše vreme, kada je važno da imamo jaku Evropu imajući u vidu ulogu Rusije i proširenje EU na balkanske zemlje”, rekao je Riše za Tanjug.

Prema njegovim rečima, uticaj UK će između ostalog biti manji kada posmatramo oblast finasija, kao i konkurentnost.