PODGORICA – Nacionalni savet Albanaca u Crnoj Gori saopštio je danas da su neprihvatljivi ponovljeni postupci crnogorskih policijskih vlasti prema nacionalnoj zastavi Albanaca.

Kako navode u saopštenju, koje je potpisao predsednik Saveta Faik Nika, poslednji događaj, kada je albanski državljanin kažnjen sa 300 evra i proteran iz Crne Gore na mesec dana, jer je na manifestaciji “Koštanijada” istakao zastavu Albanije, “jasno pokazuje pravo lice jednog dela crnogorske policijske vlasti, koja koristi prilike i zakonske praznine ”za kršenje” zakona u Crnoj Gori da bi izrazili animozitet koji imaju prema simbolima i nacionalnom identitetu Albanaca”, prenosi RTCG.

Naveo je i da će Nacionalni savet obavestiti diplomatska predstavništva u Crnoj Gori o tom slučaju, i kvalifikovao te postupke kao “gaženje nacionalnih prava albanske manjine u Crnoj Gori”.

“Naš jasni i čvrsti stav jeste da nema i neće biti vlasti u Crnoj Gori koja će uplašiti Albance u ispoljavanju njihovog nacionalnog identiteta kroz nacionalne simbole i nasuprot povremenih tendencija za provokacije i pretnje. Albanci u Crnoj Gori su autohton narod, koji će očuvati i ispoljavati svoj nacionalni identitet pod svim uslovima i u svakoj situaciji ne ugrožavajući nikoga”, napisao je Nika.

On je poručo i da će Albanci nastaviti da ističu nacionalne zastave u danima kada albanski narod slavi 28. novembar – Dan nacionalne zastave.

Tanjug