PODGORICA – Premijer Duško Marković najavio je da je u pripremi “ozbiljan paket” podrške namenjen turističkoj privredi i istakao da s obzirom na to da Crna Gora ulazi u finalnu fazu borbe protiv korona virusa, 18. maja počinje vraćanje zemlje u normalu.

Marković je gostujući na Federalnoj BiH televiziji rekao da vlada tek priprema ozbiljan paket za turističku privredu sa bankama i Investiciono razvojnim fondom, koji će, kako je rekao, imati za cilj da održi investiciju u turizmu, a istovremeno da obezbedi likvidnost turističke privrede kako bi bila spremna za početak sezone.

Objasnio je da je pogrešno interpretirana informacija da će Crna Gora izdvojiti pet miliona evra za podrsku turističkoj privredi.

U pitanju je, kazao je, samo intervencija za plate zaposlenih u turizmu za dva meseca koje će snositi država do nivoa minimalne zarade i 100 odsto plaćenih poreza i doprinosa.

Marković je rekao da turizam Crne Gore zavisi od toga kako će se ponašati druge države I da li će granice biti otvorene.

Podsetio je da Crna Gora već otvorila svoju granicu na moru za nautički turizam i da veruje da će u narednom periodu marine biti pune jahti koje će doći sa različitih prostora.

“Razumemo da se u okviru EU, posebno Hrvatska, vodi kampanja za otvorenost granica između Hrvatske, Austrije, Slovačke, Češke i Mađarske. Ako se to desi, Crna Gora će tu priliku iskoristiti. Posebno jer smo zaista sigurna zemlja sa aspekta epidemije“, rekao je Marković.

Rekao je I da Crna Gora ulazi u finiš zaustavljanja epidemije.

Najavio je da će od 18. maja početiri vraćanje u život cele Crne Gore, a da će ključno popuštaanje mera početi 4. maja, kada će svi preduzetnici, mala i srednja preduzeća početi da rade u punom kapcitetu.

“Sledeća faza ekonomskog ubrzavanja i početka novih aktivnosti je 18. maj kada ćemo pustiti u rad hotele, restorane, kafiće, klubove i verujemo da na taj način počinjemo da vraćamo u život celu zemlju, da naš stvaralički, privredni, građanski i lični potencijal stavimo u funkciju brzog i hitnog oporavka“, rekao je Marković, preneo je portal RTCG.