BEOGRAD – Srbija je Republici Srpskoj poklonila 30 kliničkih i pet transportnih respiratora i 10.000 maski “N95” koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Vučić je tokom predaje opreme u magacinu u Krnješevcima, kod Stare Pazove, rekao da “u ovakvim okolnostima to nije mala stvar, ali za nas je podrazumevajuća. I uvek ćemo biti uz naš narod, ali i uz sve druge narode”.

Zahvalivši za poklon, Dodik je naveo da je epidemiološka situacija u Republici Srpskoj loša, ali da je “Srbija uvek bila tu i pomagala kad je bilo teško” i “pokazala svoje liderstvo u borbi proiv epidemije korona virusa”.

Vučić je rekao da je u magacinu u Krnješevcima još 545 kliničkih i 49 transpornih respiratora, 121 “neinvanzivni ventilator” i “hiljade” komada druge medicinske opreme jer “ponašali smo se kao država koja je obezbedila i ima sve i koja uvek može da pomogne i braći, prijateljima i svima”.

Vučić je rekao da u Srbiji i BiH “hara” britanski soj korona virusa, da smatra da “nikada nije bila teža situacija” i da će zbog toga biti ubrzana imunizacija u Srbiji gde je do sada vakcinisano i 2.886 zdravstvenih radnika iz Republike Srpske. Istakao je da će u Srbiji biti zbrinjavani i pacijenti iz RS ukoliko to bude potrebno.

indeksonline.rs/Beta