SARAJEVO – Osim Dodika, Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv direktora Službenog glasnika Republike Srpske, Miloša Lukića. Obojica se terete za kazneno delo neizvršavanje odluka visokog predstavnika BiH.

Kako je sopšteno iz Tužilaštva, optužnica je prosleđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U Službenom glasniku Republike Srpske, 9. jula je objavljen ukaz predsednika bh. entiteta Dodika u vezi s nepoštovanjem odluka visokog predstavnika. Istog dana, Tužilašvo BiH je formiralo tim od tri tužioca.

U ukazu stoji da se odluke Kabineta visokog predstavnika u BiH više ne objavljuju, a tako i ne poštuju, kao i da se odluke Ustavnog suda BiH više neće primenjivati na teritoriji tog entiteta.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH je svojim odlukama od 1. jula u potpunosti obustavio kompletan zakonodavni postupak u vezi a antidejtonskim potezima Narodne Skupštine RS-a i usvajanjem dve pomenute odluke.

On je kriminalizovao nepoštovanje odluka visokog predstavnika, dok kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Predsednik DNS Nenad Nešić izjavio je da je optužnica protiv Dodika i Lukića, optužnica protiv svih onih koji vole i brane Republiku Srpsku.

Kako je prenela RTRS, Nešić je rekao da Kristijan Šmit nema legalitet i legitimitet.

“Optužnica protiv Dodika i Lukića nije optužnica samo protiv njih dvojice, nego protiv svih nas koji volimo i branimo Republiku Srpsku, nas koji poštujemo Ustav BiH”, kazao je Nešić.

naslovi.net