NJUJORK – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je sa vlasnikom kompanija Spejs Eks i Tesla Ilonom Maskom razgovarao o ulaganjima u Tursku i zajedničkom istraživanju svemira.

“Razgovarao sam sa Maskom o pitanjima ulaganja Tesle u Tursku i preduzimanju zajedničkih koraka u istraživanju svemira. Pozvao sam ga na Tehnofest u Izmiru. Rekao je da će verovatno doći”, rekao je Erdogan novinarima na marginama sednice Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi turski TV kanal TRT.

On je napomenuo da je Mask upoznat sa turskim bespilotnim letelicama i da ih smatra uspešnim.

„Mask je svestan uspeha koje je naša zemlja postigla u oblasti tehnologije poslednjih
godina. Ovo će biti podsticaj za njega da pokrene ulaganja u Tursku. Ne samo Mask, ceo svet sada ceni naša dostignuća u ovoj oblasti”, rekao je Erdogan.

Na pitanje novinara o svojim

knjigama koje je poklonio Masku, turski predsednik je rekao da je američkom milijarderu poklonio četiri knjige, među kojima su “Pravedniji svet je moguć” i “Reforma UN: novi pristup međunarodnoj saradnji”.

On je objasnio da je u knjizi „Pravedniji svet je moguć” polazna tačka filozofija „Svet je veći od pet” kojom se ukazuje na činjenicu da nije pravedno ostaviti sudbinu čovečanstva na milost i nemilost samo pet zemalja u oblastima koje će uticati na budućnost sveta.

Kako je dodao, u knjizi „Reforma UN: Novi pristup međunarodnoj saradnji“ objašnjena je potrebna reforma UN u svetlu konkretnih razloga i sugestija.

“Siguran sam da će međunarodna zajednica razumeti vrednost svakog zapažanja i sugestije koju sam izneo u tim knjigama”, rekao je Erdogan.

indeksonline.rs/Tanjug